E-bike Theater – de beste tips en trucs

Drie dagen lang zijn er presentaties in het E-bike Theater in Hal 4. De beste tips voor de aankoop van een e-fiets, op vakantie met een speedpedelec, navigeren met apps en gps… Bekijk hieronder de lezingen of ga direct naar het lezingenschema!

Fietsen met komoot

Maak de mooiste fiets- en wandelroutes met komoot

Carola Groeneveld

E-bike Theater, vrijdag 10:30 uur, zaterdag 12:30 en zondag 13:30 uur

Een geweldig buitenavontuur begint bij het kiezen van een route die perfect bij je past. Komoot is een veelzijdige app voor alle soorten buitensporters waarmee je overal ter wereld de mooiste fiets- en wandelroutes kan vinden, plannen en navigeren. Komoot gebruikt kennis van lokale experts en combineert die met een slim algoritme om je te helpen de mooiste plekjes van een regio te ontdekken. Komoot-expert Carola Groeneveld laat je zien hoe je in komoot voor elk avontuur de beste kant-en-klare route vindt of zelf maakt, en welke details je vooraf en onderweg in de app vindt zodat je goed voorbereid en vol vertrouwen op pad gaat.

portret  Carola Groeneveld

Carola Groeneveld is Community Manager bij komoot en organiseert het populaire gravelfietsevenement Graveller.


motor van een e-bike

Waar op letten bij het kopen van een e-bike?

Kees Bakker (TestKees)

E-bike Theater, vrijdag, zaterdag en zondag 11.30 uur

Er zijn honderden verschillende elektrische fietsen te koop van allerlei merken. Het aanbod lijkt divers maar eigenlijk is de keus vrij overzichtelijk. Tijdens de lezing maak ik je wegwijs in het aanbod. Dat doe ik aan de hand van de volgende vijf onderwerpen. Welke motor past het best bij jouw wensen? Welke accu heb je nodig? Hoe kies je de juiste versnellingen? In welke houding kan je het beste fietsen en welke maat fiets hoort daarbij? En hoe zorg je voor optimaal comfort op je nieuwe fiets? Daarnaast geef ik nog specifieke tips waar je op kunt letten, belicht ik de voor- en nadelen van de nieuwste trends en is er alle tijd om je specifieke vragen te stellen.

portret Kees Bakker

Kees Bakker is consumentenvoorlichter van de Fietsersbond, ook wel bekend als TestKees. (Foto: Foto Elizabeth Wattimena)


De (verre?) toekomst van de e-bike!

Jan Meijroos

E-bike theater, zaterdag 13:30 uur

De e-bike is here to stay… zoveel is duidelijk. Maar na jaren van bejubel beginnen er langzaam wat scheurtjes te ontstaan in het hernieuwde hippe imago van de elektrische fiets. En beginnen alle e-bikes stiekem niet steeds meer op elkaar te lijken? Zit er, kortom, nog wel genoeg vernieuwing in de e-bike of is de fiets inmiddels wel zo’n beetje uitontwikkeld? Geenszins. We beginnen pas! Jan Meijroos neemt je razendsnel mee in de wondere wereld van innovatie die de e-bike wel degelijk ten deel valt. Het is misschien nog niet revolutionair maar de evolutie is nog steeds volop gaande: leuk en spannend tegelijk.

portret Jan Meijroos

Jan Meijroos is techjournalist, podcastmaker en trainer en werkt onder meer voor Mashable Benelux, Tweakers, DPG Media en ANP Business.


Op vakantie met een speedpedelec van Hi-Biking
Foto ©Jessica de Korte

Op vakantie met de speedpedelec

Jessica de Korte

E-bike Theater, vrijdag 14.30 en zaterdag 15.30 uur

Fietsen door de bergen hoeft geen uitputtingsslag te zijn. Met een speedpedelec (een e-bike die 45 km/uur kan) kom je altijd boven. Fietsjournalist Jessica de Korte trapte in een week van Madrid naar Lissabon. Dwars door de vlaktes van Extremadura en over beroemde cols, die in de Ronde van Spanje voorkomen. 826 kilometer, 12.548 hoogtemeters. Bergop voelt het alsof iemand een zetje in de rug geeft, vervolgens ga je in hoog tempo omlaag; pure adrenaline. ’s Avonds heb je genoeg energie voor een wijntje bij het eten. De reisorganisatie, Hi-Biking, wisselt onderweg de accu’s, en bedenkt de routes. Jessica de Korte deelt haar reiservaring aan de hand van foto’s én filmpjes, en geeft praktische tips.

portret Jessica de Korte

Jessica de Korte (1983) is fietsjournalist en schrijft / fotografeert voor onder meer de Fietsersbond, FietsActief, Trouw, NRC en AD. Ze is jurylid van de Fietsroute van het Jaar en heeft een eigen YouTube-kanaal: Fietsvlogger.


een hele serie gps-toestellen

Met gps-navigatie plezieriger fietsen

Joost Verbeek

E-bike Theater, vrijdag 13.30 uur, zondag 10:30 en 12.30 uur

Joost Verbeek is een ervaren (berg)wandelaar, fietser en gps-specialist. Op simpele wijze weet hij de navigatiemogelijkheden met de gps – zoals ‘hoe kom ik terug op mijn startpunt’ of ‘hoe volg ik een meerdaagse tocht’ – uit te leggen. Je leert hoe een gps een handig hulpmiddel kan zijn tijdens een wandeling of fietstocht. Je ontdekt dat verdwalen niet meer lukt. Onderweg ga je meer genieten en stop je alleen op leuke plekken. In deze lezing legt hij uit hoe je je met gps goed voorbereidt op een tocht in bekend of in onbekend gebied. Naast de gps-toestellen vertelt hij ook over gps-smartwatches.

portret Joost Verbeek

Joost Verbeek schrijft sinds 2011 boeken over gps-navigatie en geeft praktische cursussen. Zijn GPS Wijzers zijn zeer succesvol.

Overzicht lezingen E-bike Theater